21
mei
2020

COVID-19 kent geen grenzen

Ook Haïti wordt getroffen door de pandemie die het coronavirus teweeg brengt. Om medewerkers, petekinderen en hun families én de straatkinderen van Carrefour te beschermen tegen COVID-19 neemt vzw Benefiet Haïti verschillende initiatieven. We geven hierbij een kort overzicht en enkele foto’s. Vanaf het begin van de quarantaine – midden maart – hebben we ingezet op de essentiële beschermingsmiddelen en hygiëne. Hiervoor hebben we heel wat investeringen gedaan:

  • Aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals brillen en benodigdheden voor het maken van handalcohol
  • Aankoop van stof en naaibenodigdheden voor het maken van mondmaskers
  • Aankoop van ontsmettingsmiddel en wasmiddelen voor extra schoonmaak van stof, naaimateriaal en ateliers
  • Aankoop van middelen voor persoonlijke hygiëne en gezondheidszorgen van kwetsbare groepen: water, zeep en medicatie.

Snel schakelen tijdens deze crisis is belangrijk, dit gaat hand in hand met duidelijke communicatie. We hebben verschillende initiatieven genomen om onze kinderen en hun ouders te sensibiliseren en te informeren. Marie, Gay, Julie en de anderen hebben allerhande middelen ingezet zoals persoonlijke telefoongesprekken, nieuwsbrieven, boodschappen op informatiepanelen en posters. De inhoud van de sensibiliseringscampagne kregen we via de organisatie Streetwize Mobile School uit Leuven waarmee we al geruime tijd samenwerken. Hoewel Frans de voertaal is in Haïti hebben onze medewerkers een vertaling in het Creools gemaakt. Op die manier hopen ze nog méér kinderen te bereiken. Om ouders bewust te maken van het belang van goede hygiëne en vol te houden in quarantaine, is er een opleiding georganiseerd.


10
apr
2020

Pandemie bereikt Haïti

Het corona-virus is sinds enkele weken ook in Haïti actief. Voorlopig blijven dramatische toestanden uit. We hopen dat het zo mag blijven. Gezien de scholen al 4 weken gesloten zijn hebben we opnieuw ons voedselprogramma opgestart. Anderson Gay, onze lokale vertegenwoordiger trok naar de winkel om de meest belangrijke voedingsmiddelen aan te kopen voor de families van onze 50 petekinderen. Hij is erin geslaagd om iedereen een pakket te bezorgen vóór Passen. De families zijn ons, en dus ook jullie, dankbaar voor de steun die ze in deze onzekere tijden van ons mogen ontvangen. Met deze dankbaarheid wensen we jullie fijne paasdagen. Hou het gezond en zorg voor elkaar. Van harte, Geert en Valerie

23
jan
2020

Uitnodiging eetfestijn 2020

Langs deze weg wensen we jullie uit te nodigen voor ons 5de eetfestijn op zaterdagavond 15 februari en zondagmiddag 16 februari. Ook dit jaar werken we samen met Artcatering onder leiding van Xavier Wynendaele. Hij serveert biefstuk met saus naar keuze of een vispannetje. Alles wordt aangeboden met een portie rauwkost en frietjes. Voor de vegetariërs is er een veganistisch gerecht klaargemaakt door Mieke Van Iseghem van MieVie. Kaarten kosten 18 euro. Koffie of thee als afsluiter is in de prijs inbegrepen.

Wil je mee aan tafel schuiven? Boek je kaarten en laat ons je voorkeuren weten via het inschrijvingsformulier https://forms.gle/MJDX1zZ8kpKYQxtZ9 of stuur een mail naar vzwbenefiethaiti@gmail.com

Hopelijk tot dan! Geert en Valerie namens het team van Benefiet Haïti


16
jan
2020

Sponsor een gezin

Het doel van Benefiet Haïti is kinderen opleiding te laten volgen naargelang hun talenten en mogelijkheden. We kiezen bewust voor een kleinschalige opzet met persoonlijk opvolging. Hierdoor boeken we al enkele jaren mooie resultaten. Dankzij deze nauwe band met onze doelgroep zien we ook de noodzaak van deze oproep. De toestand in Haïti is de voorbije 12 maanden zo slecht dat we onze focus moeten leggen op primaire behoeften zoals proper water, voedsel, kledij en onderdak in plaats van extra investeringen de doen in onderwijs. 

Er zijn enkele gezinnen die in grote armoede leven en extra steun goed kunnen gebruiken. Daarvoor bieden we jullie de mogelijkheid om een gezin te sponsoren door een maandelijkse bijdrage van 50 euro. Met uw bijdrage wordt de huur betaald, kunnen de kinderen workshops volgen in één van onze instituten, krijgen ze voedselhulp en indien nodig kledij. Er wordt ook gekeken naar hygiëne in de woning. Indien nodig zorgen wij voor slaapcomfort voor de kinderen door aankoop van matrassen of zorgen wij voor medicatie.  

Voor meer info 0487/312 193 of vzwbenefiethaiti@gmail.com 

12
jan
2020

Deze ramp kan je nooit vergeten

Vandaag is het exact 10 jaar geleden dat Haïti getroffen werd door een zware aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Een dag na de ramp stuurde ons land het B-Fast team naar het Caraïbische eiland. Nu, tien jaar later, komt datzelfde team opnieuw samen in Bierbeek.
Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een van de dodelijkste aardbevingen in de recente geschiedenis. Volgens uiteenlopende schattingen vielen daarbij  200.000 tot 300.000 doden. De miljoenstad Port-au-Prince werd van de kaart geveegd. De internationale gemeenschap reageerde snel, ons land stuurde het B-fast team. Een team van 60 mensen vertrok slechts één dag na de aardbeving, het was de grootste B-fast missie ooit. "We hadden drie opdrachten om ter plaatse uit te voeren", vertelt Yvan Somers, toen teamleader van de medische dienst. "Een deel van ons team werd ingezet om naar overlevenden in het puin te zoeken, anderen werkten in het veldhospitaal dat we daar hadden opgericht en nog andere teamleden moesten de Belgen in het land helpen bij hun repatriëring. We waren een kleine maand ter plaatste."
Dit weekend komt Geert samen met het team in Bierbeek om even stil te staan bij de ramp van 10 jaar geleden. Net zoals toen zal het middagmaal tijdens de reünie bestaan uit veldrantsoenen. Er is ook nog een wandeling gepland en 's avonds een winterbarbecue. 
(copyrights: foto b-fast, artikel Lieselot Terryn)


1
jan
2020

Beste wensen

5
dec
2019

Waar blijven we onze energie halen

Soms vragen mensen zich af waar we de energie halen voor onze acties. De familie Camille is één van de vele voorbeelden van onze motivatie. Vele gezinnen van onze petekinderen leven momenteel in moeilijke omstandigheden. We weten, dat we dankzij de helpende handen van onze lokale vertegenwoordigers een verschil kunnen maken voor deze mensen. En dat doen we graag, samen met jullie warme steun.


28
nov
2019

Bezoek ons tijdens de eindejaarsperiode

De komende weken vind je ons op volgende kerstmarkten bij jou in de buurt:

  • Aspelare - zaterdag 7 december
  • Herzele - vrijdag 13 december
  • Zottegem - donderdag 26 december tot en met 29 december

De wafelenbak in Sint-Antelinks gaat dit jaar door op vrijdag 27 december. Vanaf 12 uur kun je komen wafels smullen in de parochiezaal. De versgebakken wafels kunnen de ganse dag afgehaald worden. Wafels zitten per 4 verpakt (4 dubbele wafels). Een pakje kost 6 euro. 

Ben je moeilijk te been, of lukt het niet om je te verplaatsen? Geen probleem. In de gemeenten Woubrechtegem, Aspelare, Sint-Lievens-Esse en Sint-Antelinks leveren we ook aan huis.

Bestellen kan tot en met 24 december via vzwbenefiethaiti@gmail.com of op het nummer 0487/31 21 93

23
okt
2019

Voedselpakketten voor onze petekinderen

De situatie in Port-au-Prince is nog steeds onrustig. De benzineprijzen schieten de hoogte in en water en elektriciteit zijn schaars. Omdat de scholen voorlopig gesloten blijven, hebben onze projectcoördinatoren inkopen gedaan. Morgen stellen ze voedselpakketten samen om aan de gezinnen van onze petekinderen uit te delen.


15
sep
2019

Onzekerheid en chaos blijven Haïti overweldigen

Bedrijven en scholen hielden vorige week opnieuw de deuren dicht. Sinds augustus vorig jaar voeren de ‘PetroChallengers’ actie. Ze willen duidelijkheid over de verduistering van het geld van het PetroCaribe fonds. Het Rekenhof publiceerde daarover een rapport op 31 januari 2019. Een tweede rapport van meer dan 600 bladzijden werd door het Rekenhof openbaar gemaakt op 31 mei. In totaal zou het gaan om een bedrag van 4,2 miljard Amerikaanse dollar dat verdween, 4,2 miljard Amerikaanse dollar!

Tijdens de eerste helft van dit jaar hebben de acties het leven gekost aan 517 burgers en 25 politieagenten in Port au Prince en omgeving. De mensen hebben angst door dit toenemende klimaat van onveiligheid. Ze verwijten de autoriteiten dat ze op vlak van veiligheid niets ondernemen. Vorige week nog haalde een senator van één van de regerende partijen zijn pistool tevoorschijn en vuurde in de menigte toen supporters van de oppositie naar hem begonnen te schreeuwen. Hij voelde zich agressief benaderd wanneer hij in zijn voertuig wou instappen. 2 omstaanders raakten hierbij gewond. Nochtans keurde de senaat op 10 juli unaniem een wetsvoorstel goed om het verkeer van wapens te beperken en te controleren.

Verkiezingen

Sinds 1993 is er onafgebroken een of andere missie van de VN aanwezig in Haïti. Ze hebben als opdracht de Haïtiaanse autoriteiten te adviseren en bij te staan om vrije, eerlijke en transparante verkiezingen te organiseren. Sommige waarnemers vragen zich af of de huidige leiders van het land geschikt zijn om te leiden. In oktober moeten er normaal gezien parlementsverkiezingen verkiezingen gehouden worden, maar dit lijkt niet haalbaar, aangezien nog niet eens begonnen is met de voorbereidingen.

Onweders

Naast de politiek onrust borrelt het ook in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Begin juli was er een zwaar onweer met stortbuien in Port-au-Prince. Het bilan was zwaar: minstens 6 doden, 7 zwaar gewonden en verschillende personen werden vermist. Huizen liepen onder water. In een aantal zones van de hoofdstad liet het water tonnen modder achter zodat verkeer onmogelijk was. Door de stortregens viel ook de elektriciteit helemaal uit in de hoofdstad. 

Deze onzekerheid en de chaos blijven aanhouden. Insiders spreken van zeker nog een jaar of langer politieke onrust, mogelijks tot wanneer de volgende presidentsverkiezingen plaatsvinden. De natuur is nog minder voorspelbaar…